Solkysten
Bolig-udland
Læs Solkysten
AAEstates
BoConcept Mijas
SOLKYSTEN - Maj 2013
De nye rosévine
Endelig kom foråret til Costa del Sol, og når dette blad kommer på gaden, er jeg sikker på, vi griller på terrassen. Da jeg selv holder meget af rosévin, har jeg fundet et par stykker, der egner sig til de gode bøffer og de lækre spareribs
Rosévine er der masser af på supermarkedets hylder, og deres farve varierer fra sart orange til dyb hindbærrød. At farven ikke spiller nogen rolle for smagen, fik jeg bevist forleden, da jeg smagte en fadgæret og fadlagret rosé fra Pago de Cirsus. Den er fremstillet af Tempranillo og Syrah, som normalt giver næsten sorte vine. Flasken er mørk, så da vinen blev hældt i glasset, var jeg noget overrasket over dens lyse farve. Endnu mere overrasket blev jeg over vinens intense og kraftige smag. Desværre er produktionen så begrænset, at den næsten er umulig at få fingre i, og prisen – ja, den er derefter, så de to flasker, der ligger på vinhylden derhjemme, bliver der værnet om.
Det er et temmelig nyt fænomen i Spanien, at producenterne fadgærer og i nogle tilfælde også fadlagrer deres roséer. Når vinen bliver gæret på egetræsfad, forlænger det dens levetid med omkring seks måneder, og fadlagring giver vinen endnu længere liv – afhængig af hvor længe den har ligget. Hvis du køber rosévine der ”kun” har gæret på ståltanke, skal du huske, at der nu skal stå 2012 på etiketten.

Rioja
Den første bodega, der fremstillede fadgæret rosé var Bodegas Tobía, som er et rimeligt nyt vinhus i Rioja. Den har fået navnet Alma Tobía og er blandet af Tempranille, Graciano og et par andre druetyper, man ikke ønsker at oplyse. Efter høsten er mosten gæret hver for sig på franske egetræsfade og derefter lagret i fire måneder. Først derefter har ønologen blandet sin rosévin. Hans ”opskrift” har indbragt mange priser, og det kan man godt forstå, når man smager varen. Den er meget ren og elegant i smagen, der holder sig længe i munden.
Abando Rosado kommer også fra Rioja. Bodegaens navn er Santalba – en sammentrækning af ejerens navn Santiago Ijalba. Huset er nok mest kendt for den røde Viña Hermosa, der findes i både crianza, reserva, gran reserva og ”seleccion”. Abando er fremstillet på 100 pct. Tempranillo, der efter høsten ligger i ståltanke i 14 timer, inden de presses forsigtigt, og herefter har mosten gæret på amerikanske egetræsfade. Vinen ”hviler” sammen med bærmen i fem måneder, og resultatet er en kompleks, eksotisk vin med en frisk og frugtholdig smag.

Ribera del Duero
I dette berømte rødvinsdistrikt har PradoRey lavet en rosé af lige dele Tinta del País og Merlot, der er valgt specielt ud blandt bodegaens syv vinmarker, og som udelukkende er gæret på helt nye egetræsfade. Om vinens tilblivelse fortæller ønologen, at han altid har sat pris på roséer fra Ribera del Duero, og derfor fik han lyst til at fremstille en rosé, der ikke skulle stå i skyggen af områdets rødvine.

Cigales
Bodegas Sinforanio har eksisteret siden 1966 og har overlevet de mange år på en lille, men eksklusiv produktion. Deres rosé, Sinfo, er en lille smule anderledes, fordi den er blandet på to grønne druer (10 pct. Albillo og 10 pct. Verdejo) og en blå (80 pct. Tempranillo), hvor den mest almindelige metode til fremstilling af rosé er at tage skallerne fra de blå druer væk, når mosten har fået den ønskede farve. De tre sorter vokser side om side på en mark, der ligger i knap 800 meters højde, og alle stokkene er mere end 60 år gamle. Efter gæring har vinen lagret fire måneder på amerikanske egetræsfade, og det har givet den en fin smagstone af vanille, der går godt i spænd med smagen af friske frugter.

Conca de Barberà
Jeg tror ikke der er mange læsere, der kan nikke genkendende til dette område, som ikke er et DO, men Consejo Regulador. Det ligger i den nordlige del af Tarragona provinsen og dækker godt 4.000 ha vinmarker fordelt på 23 huse. Cooperativet Vinícola de Sarral ejer lige knap en fjerdedel af dette areal. Halvdelen er plantet til med den lokale blå drue Trepat, som også er brugt i bodegaens rosé, Portell. I vinen bruges kun mosten fra den første presning. Den gærer  tre uger på fad, hvorefter den er lagret på fad i fire-fem måneder. Den har en fantastisk flot og ren farve og en anelse jordbær, egetræsfad og krydderier i smagen.
Har du på nuværende tidspunkt fået lyst til at smage en fadgæret rosévin, skal du kigge efter betegnelsen "fermentado en barrica", og går du forgæves i supermarkedet, er der en hel del i udbud på internettet.

Birte Altenburg

Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal