Solkysten
AAEstates
BoConcept Mijas
Bolig-udland
Læs Solkysten
SOLKYSTEN - Maj 2012
Galiciske glæder
Det er blevet tid til forårsfrisk hvidvin – og vi kigger mod nordvest til Spaniens grønne hjørne
 Ribeiro-området ligger syd og vest for Pontevedra, omkring Miño-floden, der danner grænse mod Portugal. Her har vinproduktion været en vigtig levevej i umindelige tider, og det kan man først og fremmest takke munkene fra cistercienserordenen for. Området var ikke særlig påvirket af maurernes herredømme, så munkene havde fred og ro til at dyrke deres druer, som var lokale og ikke kendt andre steder i Spanien.

Beliggenheden kom til at betyde meget for Ribeiro-vinenes popularitet. De blev sejlet ad floden på tømmerflåder til havnebyerne og derfra med skib til England. Over land blev de fragtet ad pilgrimsruten til Frankrig og Italien. Også nabolandet Portugal var en stor aftager af de liflige hvide vine.

Hvad maurerne ikke formåede at ødelægge, klarede oidiumpest, vinlus og meldug, som i midten af det 19. århundrede hærgede området med få års mellemrum og sendte en travl og velstående region ud i fattigdom. De lokale druesorter blev erstattet af mere modstandsdygtige, og det gik hårdt ud over kvaliteten. Vinene blev svære at afsætte, og mange bønder havde ikke andet alternativ end at søge lykken andre steder.

Områdets renæssance
Inspireret af Rias Baixas fremgang, der udelukkende kan tilskrives Albariño-druen, gik man for en del år siden i gang med at genoplive de lokale Ribeiro-druer og tilplante gamle vinområder, samtidig med at nye blev skabt. Hele produktionsapparatet blev moderniseret, så man nu er fuldt ud konkurrencedygtige.

Der produceres en ubetydelig mængde rødvin, men det er de grønne druer, der er altdominerende. De godkendte sorter er treixadura, torrontés, loureiro, godello, albariño, lado, albilla, macabeo og palomino, og jeg indrømmer blankt, at det er få af dem, jeg har hørt om før.

Det karakteristiske ved Ribeiros hvidvine er deres klare gule farve, der har en grønlig tone, som vidner om deres friskhed og deres behagelige blomsterduft.

Området er også kendt for deres ”tostado” – en gylden vin med naturlig sødme, som fremstilles af de allerbedste druer, der dækkes til og tørres. Produktionen er omstændelig og dyr og derfor ret begrænset, men  falder man over en flaske, skal man unde sig selv fornøjelsen.
bna
Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal