Solkysten
BoConcept Mijas
AAEstates
Bolig-udland
Læs Solkysten
SOLKYSTEN - September 2011
Sensommervin
En afkølet Ribera del Duero passer strålende til septembers lune aftener
Under vinhøsten i 1972 fandt man ved landsbyen Baños de Valderados en romersk mosaik, der viser vinguden Baccus, som holder i Ariadne med sin højre hånd mens han omfavner Ampelos med den venstre. Det er den ældste og bedst bevarede mosaik fra romertiden, der er fundet i Spanien, og ved hjælp af den kan man konstatere, at vinproduktionen i Ribera del Duero er en mere end 2000 år gammel tradition.

I middelalderen dannedes de første handelscentre, da man grundlagde byerne San Esteban de Gormaz, Roa og Peñafiel, som stadig er de vigtigste i området. I det 13. århundrede startede man med at grave deciderede vinkældre under nogle af de store huse, og de første forordninger, der omhandlede skatter, kontrol af vinproduktion, handel og konkurrence med udenlandske vine blev indført allerede i det 15. årh.

Alt dette kunne have været helt uinteressant for vor tid, for i slutningen af 1800-tallet ødelagde vinlusen al produktion i Ribera del Duero, men heldigvis besluttede Landbrugsrådet i Soria at indføre amerikanske vinstokke, som blev podet på bl.a. Tinta del País, Garnacha Tinta og Albillo. Under denne proces opdagede man, at den lokale Tinta del País, som er en variant af Tempranillo’en, var den der klarede sig bedst.

Ribera del Duero fik Denominación de Origen i 1983. Området dækker i alt 13.536 ha. og strækker sig gennem fire provinser: Burgos, Segovia, Soria og Valladolid. Klimaet er karakteristisk ved ringe regnmængde, tørre somre og lange barske vintre.
De fleste vinmarker ligger i 750-800 meters højde, og her er temperaturforskellen stor. Om sommeren er der ofte op til 40° om dagen og ned til 15° om natten. Det trives vinstokkene fint med, for det betyder at næringsstofferne stadig er i jorden om morgenen, så i modsætning til mange andre steder, hvor planterne har travlt med at “spise” om natten, går de nærmest i dvale på de højtliggende skråninger langs Duero-floden, hvor tågedisen giver beskyttelse mod solens ubarmhjertige stråler.

Et lidt anderledes vinhus
Efter den store succes, Ribera del Duero har oplevet de seneste årtier, er det svært at finde dyrkningsegnet jord inden for D.O.’ets grænser. Det lykkedes for den store Vintae-gruppe at finde marker med gamle vinstokke, og i stedet for at bruge nogle af de dyrebare arealer til produktionsanlæg, lejer man sig ind hos en af de bodega’er, der med tanke på udvidelse har overskudskapacitet. 

Vintae-gruppen har huse i flere af de spanske områder, og her er der mulighed for at lagre vinen på både fad og flaske. De gængse betegnelser som crianza, reserva og gran reserva ser man bort fra. Man vil selv smage, hvornår vinen er moden til at blive solgt. Månedens vin, Ars Romántica, ligger lagringsmæssigt mellem crianza og reserva. Den har været 14 måneder på et til to år gamle franske og amerikanske fade.

Vinen er fremstillet af 100 pct. Tinta del País og har en meget intens og klar rubinrød farve, en harmonisk duft af modne bær, lakrids og egetræsfadet, og den sætter smukke, fede gardiner på glasset. Smagen er fyldig og langvarig, og som alle Ribera del Duero’er egner den sig fremragende til lam, men også til efterårets vildt og de gode spanske oste. Den er drikkeklar, men vil udvikle sig yderligere på flasken.
Advokat Thykier & Rahbek
Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal