Solkysten
Læs Solkysten
BoConcept Mijas
Bolig-udland
AAEstates
SOLKYSTEN - August 2011
Vin til de varme dage
Når augustsolen bager ubønhørligt fra en skyfri himmel, længes vi nordpå, og denne måned tager vi læserne på en tur til Somontano
Somontano betyder ”for foden af bjergene”, som i dette tilfælde er Pyrenæerne, og i dette smukke landskab er vinplanterne godt beskyttet mod de kolde vinde fra nord. Samtidig er der en god fordeling mellem solskins- og regnvejrsdage og en perfekt undergrund af kalkholdigt sand og ler. Det holder godt på væden, og selv i de tørreste somre er området grønt og frodigt.

Distriktet dækker godt 4.600 ha. vinmarker, der ligger i en højde af 350-600 meter. Det er et af Spaniens nyeste D.O.’er – fra 1984 – og særlig kendt er det heller ikke, selv om der laves fremragende vine. Somontano oplevede i lighed med Navarra og Rioja en opblomstring for omkring 150 år siden, da vinlusen hærgede i Frankrig. Områdets beliggenhed betød, at mange franske købmænd rejste hertil for at få dækket behovet for vine, der lignede de franske, og i Somontano har man altid haft en forkærlighed til de franske druesorter.

Få årtier senere måtte de fleste vinbønder lægge produktionen om til korn og grøntsager, da de selv blev ramt af vinlusepidemien. Bagefter var de forståeligt nok ikke særlig tilbøjelige til at tage vinproduktionen op igen, og derfor har Somontano gennem lang tid været ensbetydende med et par få, men store vinhuse som Pirineos, Enate og Viñas del Vero.

Lille, men ambitiøs bodega
De senere år er vinproduktionen i Somontano vokset, og i dag er der indskrevet 34 bodega’er under D.O.’et. ”Vores” vinhus, Bodegas Dalcamp, ligger i den sydlige del af distriktet. Det er en lille, familiedrevet virksomhed, der selv ejer 125 ha vinmarker, og man har været så heldige at få ansat den meget dygtige ønolog, Pere Escuder, der var en af de første i området, og som har arbejdet i flere andre, spanske distrikter.

Blandt husets produktion, som sælges under navnet Castillo de Monesma, er en rosévin, der er fremstillet på Garnacha, Tempranillo, Moristel og Cabernet Sauvignon. Det er en frisk og velsmagende rosé, der er fortrinlig til fisk, fjerkræ, lyst kød og pastaretter. En rigtig let og dejlig sommervin.

Relaterede artikler
Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Skrevet af
Birte Altenburg og Viggo Bjørn
L¾s Solkysten
Advokat Thykier & Rahbek
Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal