Solkysten
AAEstates
BoConcept Mijas
Bolig-udland
Læs Solkysten
SOLKYSTEN - April 2011
En helgardering
Det er altid spændende om april bliver til kølig hvidvin på terrassen eller rødvin foran en knitrende pejs. Derfor anbefaler vi to vine i denne måned – begge fra Navarra
For omkring 800 år siden kom Navarra under fransk herredømme, og det har i allerhøjeste grad smittet af på områdets vine. Ikke mange steder i Spanien finder man så store arealer med franske druer som i Navarra. Det skyldes naturligvis, at der har været livlig handel og udveksling af erfaringer mellem de to vinlande, der jo ligger temmelig tæt på hinanden.

Den hvide
En af de første franske druer, der kom til Navarra, var Chardonnay’en. Den er efterhånden så udbredt i Spanien, at man næsten glemmer, den ikke er indfødt. Den er rimelig nem at arbejde med, og så har druen den formidable egenskab, at den tager smag efter sine omgivelser. Derfor kan der være stor forskel på Chardonnay’er, selv om de kommer fra samme område. Man ser også, at vinbønderne planter forskellige urter, træer og blomster i nærheden af markerne, alt efter hvilken smagsdominans, man ønsker at give vinen.

De fleste steder i Navarra vokser Chardonnay’en i lavereliggende områder – omkring 200 meter over havet. Det betyder, at druerne får mere varme og kan høstes tidligt, allerede i slutningen af august. Derfor må det ske i de tidlige morgentimer, inden solen får for meget magt og tørrer druerne ud på deres vej fra mark til bodega.

Vi har fundet ”vores” Chardonnay langt ude på landet, på en næsten helt ny bodega, der er ejet af filmmanden Iñaki Nuñez, som for nogle år siden fik lyst til at kaste sig ud i nye eventyr. Han købte en finca og indrettede hovedbygningen til et fantastisk flot hotel. De øvrige bygninger huser alt, hvad der hører til en supermoderne vinproduktion. En dygtig ønolog skulle der selvfølgelig også til, og han blev fundet i Frankrig, hvor han har stået i spidsen for Bordeaux-slottet Chateau Haut-Brion.
Han har skabt en fantastisk velsmagende Chardonnay, som har en rigtig god krop og lidt fed konsistens. Det er ikke en udpræget ”terrassevin”, den skal helst nydes sammen med noget spiseligt, og her anbefaler ønologen manchego, brie, camembert – og så selvfølgelig hvidt kød, fisk og skaldyr.

Den røde
Navarra har hvad rødvine angår gennem årtier stået i skyggen af naboen, Rioja. Det var mere rosévinene, man i gamle dage gik til Navarra efter, men det har ændret sig de senere år. Ganske vist laves der stadig fremragende roséer i Navarra, men man har gjort et stort arbejde for at forbedre og  promovere sine rødvine.

Området er delt op i fem underzoner, men det har ikke nogen praktisk betydning, for de fleste vinhuse har marker i alle fem zoner, så de enkelte druesorter får de bedste vækstbetingelser. Det er også tilfældet med Bodegas Castillo de Monjardin, der ligger lige uden for Villamayor. Det er nok et af de smukkeste vinhuse, vi har set, og alt udstyret er topmoderne.
De bruger en blanding af Cabernet-Sauvignon, Merlot og Tempranillo i deres rødvine. Den første giver vinen struktur, den anden runder den af og Tempranilloen bibringer sin helt egen personlighed. Deres reserva, som vi synes passer godt til foråret, har lagret på franske egetræsfade mellem to og tre år og op til 18 mdr. på flaske.

Vinen har ikke så meget fadsmag, som lagringstiden kunne antyde, og det skyldes, at man bruger fade på 300 liter, så en mindre del af vinen kommer i direkte kontakt med fadet. Det giver en vin med en god aroma af frugt og en lang, elegant smag.

Relaterede artikler
Afstemning
****
0 stemmer afgivet
Skrevet af
Birte Altenburg og Viggo Bjørn
Bestil Håndbog

Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal