Solkysten
AAEstates
BoConcept Mijas
Læs Solkysten
Bolig-udland
SOLKYSTEN - Februar 2011
Spaniens Amarone
De meget varme somre i Toro distriktet giver gode, kraftige vine, der tåler sammenligning med den italienske topsælger, der har fundet vej til manges hjerter
Vi befinder os denne måned i området omkring Zamora i den vestlige del af Castilla León, hvor man kan datere vinproduktionen tilbage til før romernes bosættelse i landet.

I middelalderen var vinene herfra så populære ved hoffet, at der i januar 1505 blev vedtaget ikke færre end 83 lovbestemmelser, der havde til formål at regulere og beskytte vinproduktionen, bl.a. ved at forbyde salg af vine fra andre områder.

Allerede dengang opdagede man at Toro-vinen havde lang holdbarhed på grund af den relativt høje alkoholstyrke, og derfor var de ofte om bord på de skibe, der sejlede til det nyopdagede land på den anden side af Atlanten.

I 1800-tallet nød området godt af en omfattende eksport til Frankrig, der led af mangel på vin, fordi store områder var blevet ødelagt af vinlusen. Den gik Spanien som bekendt heller ikke fri for, og det tog lang tid at få vinavlen på fode igen. Mange bønder i Toro var gået over til at dyrke korn, og da der endelig var kommet gang i vinproduktionen, var verdens øjne rettet mod Rioja, som hurtigt havde restitueret sig og måske havde været bedre til at markedsføre sig selv.

Det, der reddede Toro som vinland, var i realiteten Ribera del Duero. Det blev højeste mode at drikke vine herfra, og priserne steg med raketfart, hvilket fik folk til at kigge sig om efter andre områder langs Duero, og Toro oplevede en renæssance fordi der er mange lighedspunkter mellem de to distrikter. Først og fremmest er hoveddruen stort set den samme. Begge steder er der tale om en variant af Tempranillo’en. I Ribera del Duero har den fået navnet Tinta del País, mens man i Toro kalder den Tinta de Toro. Vinmarkerne i de to områder ligger i en højde på 650-700 meter, og jorden består af sand, ler og brunlig limsten. De klimatiske forhold er også rimelig ens. Somrene er ulideligt varme og tørre, mens der er isnende koldt om vinteren. Temperaturen svinger i løbet af et år fra 11 graders frost til godt 40 graders varme. Den eneste forskel er at der er et par grader varmere i Toro, hvor druerne så får en tykkere skal, der giver mere farve og kraft til vinene.

En ”omvendt” Toro
Månedens vin hedder Orot, og man behøver ikke være geni for at opdage, at det er Toro stavet bagfra. Den bliver fremstillet på Bodegas Toresanas, der er stiftet af en af Spaniens dygtigste ønologer, Antonio Sanz. Efter at have arbejdet flere år i familiens bodega startede han sin karriere som selvstændig i Rueda, hvor han lavede fremragende hvide og mousserende vine. Efter et par år udvidede han med en bodega i Castilla-León. Han var også forudseende nok til at købe jord i Ribera del Duero på det helt rigtige tidspunkt, og da hans søn blev voksen fik han ansvaret for bodega’en i Toro, hvor der fremstilles rødvine af høj kvalitet, som har vundet flere internationale præmier.

For nogle år siden trak Antonio Sanz sig tilbage, og alle hans vinhuse blev solgt til den store Tannina-gruppe, heldigvis uden at det er gået ud over kvaliteten. 

Det er bodegaens Orot crianza 2004, vi har valgt som månedens vin. Det er 100 pct. Tinta de Toro, og man har valgt den lidt utraditionelle metode at lade en tredjedel gære på fad, mens resten har gæret på tank. Derefter har vinen lagret 14 mdr. på franske fade og mere end et år på flaske.

Den har en elegant, ren og intens aroma og en god balance mellem frugt, syre og fad. Det er en mørk, blød, fyldig og krydret vin, der egner sig til kraftige kødretter og oste.
Navarrete

Bestil Håndbog
Lejligheder og villaer i Spanien til salg og leje
Kontakt Solkysten
Legal